Apurin blogi

Torstaina 20.2. vietetään kansainvälistä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. Edelleen tapahtuu syrjintää niin sukupuoleen, kansalaisuuteen kuin vammaan tai sairauteen perustuen. Moni ihminen jää myös sosiaaliturvan ulkopuolelle, koska ei osaa hakea itselleen kuuluvia lakisääteisiä tukia.
Kuka vain voi tuntea itsensä yksinäiseksi jossain vaiheessa elämäänsä. Ihminen kaipaa luonnostaan toista ihmistä lähelleen, jakamaan arkea. Ystävänpäivänä voit muistaa ystävääsi ja heitä, joilla ei ehkä ole yhtään ystävää.
”Olin menossa työvuoroon. Kaaduin polkupyörällä ylittäessäni tietä hieman ennen työpaikkaa. Havahduin siihen, että olin vatsallani polkupyörän päällä. Vasen jalkani oli solmussa polkimien kanssa. Kipu oli kova. Ilmat olivat pihalla keuhkoista, enkä pystynyt liikkumaan.”
"Moni pitkäaikaissairas tarvitsee säännöllisesti lääkäriä, hoitoja, lääkkeitä ja kuntoutusta, mutta joutuu usein tinkimään niistä rahan takia. Ongelma on suurin tammikuussa, kun vuodenvaihde nollaa omavastuut eli niin sanotut maksukatot. Kaikesta joutuu taas maksamaan täyden hinnan."
"Olen toki yhä hämmentynyt, että sain vihdoinkin eläkkeen. Sen eteen on tullut taisteltua niin paljon. Aika helpottunut olo nyt. Enää ei tarvitse tapella vaan saa vihdoin hengähtää."
Joulun aikaan kaupungit ja kylät perinteisesti hiljenevät ja ihmiset kokoontuvat yhteen perheidensä ja sukujensa kanssa. Moni kuitenkin viettää joulua yksin. Tapahtumia ja avoimia paikkoja sekä keskusteluapua on kuitenkin saatavilla myös joulun aikaan.
Seitsemän viikon harjoitteluaikana mielikuvani palveluneuvontaa- ja ohjausta tarvitsevien asiakkaiden tilanteista on syventynyt: moni tuntuu olevan syvällä palvelujärjestelmän suossa. Olen asiakkaiden kautta päässyt näkemään osasia todellisuudesta: palvelujärjestelmämme on mutkikas – eikä aina niin oikeudenmukainen.
Lain mukaisesti sinulla sosiaalipalveluiden asiakkaana on oikeus tulla kunnioittavasti ja syrjimättömästi kohdelluksi ja saada tarpeeksi tietoa mahdollisuuksistasi ja tilanteestasi. Laadukas palvelu on lisäksi sitä, että työntekijä ottaa huomioon sinut asiakkaana: mielipiteesi, vakaumuksesi ja kunnioittaa yksityisyyttäsi asianmukaisesti. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista)
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita. Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään 24.11.–1.12.
Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla vuodesta 1974 lähtien. Vuosittain Mielenterveydenkeskusliitto valitsee jonkin ajankohtaisen teeman, jonka kautta tuodaan esiin epäkohtia ja synnytetään keskustelua mielenterveysongelmiin ja niiden kohtaamiseen liittyen.
Apurin blogi haluaa tuoda esille ratkaisuja Apurin asiakkaiden ongelmiin, antaa tietoa ajankohtaisista hyvinvointiin liittyvistä teemoista ja lisätä tuntemusta järjestöjen tarjoamista mahdollisuuksista. Kelan oma sivusto tuo esille Kelan toimintaa ja palveluita esimerkiksi oikeiden asiakashaastattelujen kautta.
Apurin palveluneuvoja on saanut tutustua hankkeen kautta useampaan järjestöjen ylläpitämään kohtaamispaikkaan. Käyntien aikana on välittynyt aito innostus, lämpö ja halu yhteisten asioiden eteenpäin viemiseen.
”Palvelujärjestelmällä voidaan tahattomasti ylläpitää tai lisätä hyvinvointi- ja terveyseroja, jos järjestelmässä ei huomioida erilaisia tarpeita. Kaikille tarjolla olevat universaalit palvelut eivät välttämättä riitä, vaan tarvitaan myös kohdennettuja palveluja ja toimia.” (thl.fi)
Harjoitteluaikani Apurissa käy vähiin, joten nyt on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan harjoittelujaksoa kokonaisuudessaan. Onko harjoittelujakso avannut palveluohjaajan toimenkuvaa? Kyllä. Onko harjoittelu selventänyt, mitä eroa palveluneuvonnalla ja palveluohjauksella on? Kyllä. Mitä kuluneesta 7 viikosta on jäänyt minulle käteen? Vaikka mitä!
Tänään 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1992. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin.