Mitä sitten, jos koen, että minua ei ole kohdeltu oikein?

2.12.2019

Lain mukaisesti sinulla sosiaalipalveluiden asiakkaana on oikeus tulla kunnioittavasti ja syrjimättömästi kohdelluksi ja saada tarpeeksi tietoa mahdollisuuksistasi ja tilanteestasi.
Lain mukaisesti sinulla sosiaalipalveluiden asiakkaana on oikeus tulla kunnioittavasti ja syrjimättömästi kohdelluksi ja saada tarpeeksi tietoa mahdollisuuksistasi ja tilanteestasi.

Lain mukaisesti sinulla sosiaalipalveluiden asiakkaana on oikeus tulla kunnioittavasti ja syrjimättömästi kohdelluksi ja saada tarpeeksi tietoa mahdollisuuksistasi ja tilanteestasi. Laadukas palvelu on lisäksi sitä, että työntekijä ottaa huomioon sinut asiakkaana: mielipiteesi, vakaumuksesi ja kunnioittaa yksityisyyttäsi asianmukaisesti. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista)




Mutta entäpä sitten, jos koet, että mainitut oikeudet eivät ole kohdallasi syystä tai toisesta toteutuneet?

 

Valituksen tai muistutuksen tekeminen sosiaalipalvelusta

Ensimmäinen askel on olla yhteydessä suoraan sen toimintayksikön johdolle, jonka toimintaan olet tyytymätön ja tehdä muistutus. Tässä tapauksessa kyseisellä yksiköllä on mahdollisuus käsitellä asiaa suoraan ja tehdä mahdollisesti tarvittavia muutoksia työskentelyynsä ja toimintaansa. Muistutus tulisi ensisijaisesti tehdä kirjallisesti, mutta perustellusta syystä voit tehdä sen myös suullisesti.
 





Viranomainen on aina velvollinen vastaamaan
muistutukseen tai kanteluun kirjallisesti ja kohtuullisessa ajassa.

 




Toinen vaihtoehto on kantelun tekeminen Aluehallintovirastoon. Kantelu tehdään aina sen alueen virastoon, jossa käyttämäsi palvelu sijaitsee. Kantelun voit tehdä lomakkeella tai vapaamuotoisesti. Toimita se mahdollisuuksien mukaan aluehallintoviraston kirjaamoon postittamalla tai sähköpostilla salatussa muodossa.
 



 

Entäpä, mitä kanteluun sitten kirjataan?
 

  • Kirjaa taho tai henkilö, jonka toimintaan et ole tyytyväinen.
  • Kirjaa mikä tai millainen oli se tilanne, toiminta, toimenpide tai päätös, johon et ole tyytyväinen.
  • Perustele, miksi toiminta oli virheellistä tai epäasiallista.
  • Selkeä ja lyhyt tilanteesi tai tapahtumien kuvaus perusteluineen riittää.
  • Jos pystyt, kirjaa kyseisten tapahtumien ajankohta.
  • Jos haluat, voit lisätä liitteeksi oman kuvauksesi tilanteesta tai muita tilanteesi kannalta tärkeitä papereita. Kirjaa myös, onko tilannetta aiemmin selvitetty esimerkiksi tekemäsi muistutuksen pohjalta.
  • Lisää oma osoitteesi, jotta voit saada postitse vastauksen kanteluun.
     


 

Mitä kantelusta sitten seuraa?
 

Huomaa, että aluehallintovirasto ei kumoa viranomaisten tekemiä päätöksiä, määrää viranomaista myöntämään sinulle esimerkiksi hakemaasi etuutta tai irtisano viranhaltijoita. Sen sijaan, aluehallintovirasto ottaa kantaa siihen, onko tilanteessasi toimittu asianmukaisesti, laillisesti ja hyvää hallintotapaa noudattaen.

Kantelun voi tehdä kuka tahansa.


Muista siis, että jos et sairaudesta tai toimintakykysi rajoituksista johtuen pysty itse tekemään kantelua tai muistutusta, voi omainen, laillinen edustaja tai muu läheinen tehdä kantelun. Myös kunnan sosiaaliesimiehen puoleen voi kääntyä avuntarpeessa, sillä hän tarjoaa tietoa oikeuksistasi.

Kysy siis rohkeasti apua!

Myös Apuri auttaa mielellään kantelun kirjaamisessa, muotoilussa tai vaikkapa liitteiden skannaamisessa.

 




Huom! Jos haluat tehdä valituksen terveydenhuollonpalvelusta, prosessi etenee samankaltaisesti: ensin muistutus suoraan yksikköön tai yhteys potilasasiamieheen. Tämän jälkeen kantelu aluehallintavirastoon. Lisää esimerkiksi täältä: https://www.avi.fi/web/avi/potilaan-asema-ja-oikeudet
 



 

9.12. vietetään potilaan oikeuksien päivää ja 10.12. ihmisoikeuksien päivää:
 

Meillä jokaisella on oikeus hyvään ja laadukkaaseen hoitoon
sekä ihmisoikeuksia kunnioittavaan kohteluun.

 




Lisätietoa:
 

https://sosiaaliturvaopas.fi/muutoksenhaku/

https://stm.fi/asiakkaan-potilaan-oikeudet/valittaminen

https://www.avi.fi/web/avi/kuinka-kantelu-tehdaan-

https://www.valvira.fi/sosiaalihuolto/sosiaalihuollon-valvonta/muistutus_tai_kantelu

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/ihmisoikeuksien-paiva