Kaikilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet onnistua elämässä

20.2.2020

"Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtavat kumoon." -Hemuli
"Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtavat kumoon." -Hemuli

Torstaina 20.2. vietetään kansainvälistä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. Edelleen tapahtuu syrjintää niin sukupuoleen, kansalaisuuteen kuin vammaan tai sairauteen perustuen. Moni ihminen jää myös sosiaaliturvan ulkopuolelle, koska ei osaa hakea itselleen kuuluvia lakisääteisiä tukia.

 

Mitä sosiaalisella oikeudenmukaisuudella tarkoitetaan?

 


”Ihmiset ovat vastuussa toisistaan ja kaikkien vastuulla on varmistaa, että ihmisillä on yhtäläiset mahdollisuudet onnistua elämässä.” (YK-liitto)


 

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivänä YK haluaa muistuttaa, että kaikilla on samanlainen oikeus yhtäläiseen ihmisarvoon ja köyhyyden poistamiseen. Sitä tuetaan edistämällä sukupuolten välistä tasa-arvoa, sekä poistamalla esteitä, joita ihmiset kohtaavat esimerkiksi sairauden tai vammansa takia.

 

Miten järjestöt voivat toimia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta?

 

Suomessa on noin 10 000 rekisteröityä sosiaali- ja terveysalan yhdistystä, joiden jäseninä on yhteensä noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Vapaaehtoisina toiminnan piirissä on vuosittain noin 500 000 ihmistä. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt vaikuttavat siis hyvin monen ihmisen elämään vuosittain.

 


”Ne ovat etenkin vaikeissa, haastavissa tai muuten erityisissä elämäntilanteissa olevien ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnin edistämiseen liittyvä osa järjestökenttää.

Järjestöjen jäseninä, vapaaehtoisina sekä tuen ja palvelujen saajina on muun muassa pitkäaikaissairaita, vammaisia, mielenterveys- ja päihdekuntoutujia sekä heidän omaisiaan ja läheisiään.” (SOSTE)


 

Järjestöjen päätarkoituksena on oman erityisryhmänsä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukeminen ja edistäminen. Ne tarjoavat monipuolista apua, tukea, tietoa ja osallistumisen mahdollisuuksia. Moni järjestöjen tarjoama toiminta on avointa myös muille kuin jäsenille.

 

+ Järjestöt puhuvat sinun asiasi puolesta

 

Jos sinulla on jokin tietty vamma tai sairaus, voit etsiä järjestöä sen mukaan. Silloin saat juuri sinun tilanteeseesi kohdennettua toimintaa, tietoa ja vertaistukea. On olemassa kuitenkin myös monia sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, joiden toiminta ei ole sidoksissa tiettyyn vammaan tai sairauteen. Mieti, minkälainen toiminta palvelee sinun tilannettasi parhaiten.

  • Kattava lista SOSTEn jäsenjärjestöistä löytyy esimerkiksi osoitteesta: https://www.soste.fi/sosten-jasenet/
     
  • ”Hakulaari.fi – verkkosivusto auttaa löytämään järjestöjen tarjoamia palveluja lapsille, nuorille ja perheille Varsinais-Suomessa.” https://hakulaari.fi/
     
  • Voit myös kysyä Varsinais-Suomen alueella apua järjestön etsintään esimerkiksi Apurista.

Mikäli kaipaat arkeesi merkityksellistä vapaaehtoistyötä, voit katsoa vaihtoehtoja esimerkiksi täältä:

”Hiiop100.fi on vapaaehtoistyön välityspalvelu, josta löydät oman tapasi tehdä vapaaehtoistyötä ja paikan kutsua apukäsiä vapaaehtoistehtävääsi.”
https://www.hiiop100.fi/

”Vapaaehtoistyo.fi yhdistää vapaaehtoistehtävät ja tekijät. Sivuilla erilaisia tehtäviä tarjoavat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat, kunnat ja kaupungit sekä lukuisat järjestöt.”
https://vapaaehtoistyo.fi/

 


”Vapautta ei ole vain omien kahleiden poistuminen, vaan elämä, joka kunnioittaa ja edistää muidenkin vapautta.”
Nelson Mandela (1918-2013)