Apurin blogi

Toimeentulo, kun sairastuminen estää työnteon

31.3.2020
Kun ihminen sairastuu, tulisi keskittyä itsensä kuntouttamiseen ja lepäämiseen. Usein ahdistusta ja pelkoa herättää kuitenkin toimeentulossa tapahtuvat muutokset. Mistä saada riittävä toimeentulo, jos työn tekeminen ei ole mahdollista?

Kohtaamispaikat tukevat kävijöitään myös tänä poikkeuksellisena aikana

19.3.2020
Koronavirustilanne on vaikuttanut suuresti järjestökentällä ja monet toiminnot on siirretty etätyöksi. Myös kohtaamispaikat on jouduttu sulkemaan, mutta kohtaamispaikkojen työntekijät pyrkivät tukemaan asiakkaitaan muilla keinoin.

Suomessa eletään nyt hyvin poikkeuksellisia aikoja - miten toimia?

17.3.2020
Hallitus on eilen kertonut, että Suomessa otetaan käyttöön valmiuslaki. Tämä tulee vaikuttamaan meidän kaikkien elämään suuresti. Miten, sitä ei vielä täysin voida ymmärtää. Tässä joitakin perustietoja, kuinka tässä tilanteessa nyt tulee toimia.

Näillä 6 keinolla voit suojata aivojasi!

9.3.2020
Tällä viikolla vietetään kansainvälistä aivoviikkoa, joka muistuttaa aivoterveyden tärkeydestä teemalla "Vaali aivojasi". Aivot ovat elimistön herkin elin, jonka jo pienet häiriöt voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Jokainen voi suojata aivojaan päivittäisillä valinnoillaan.

10 palveluneuvojalta useimmin kysyttyä kysymystä

24.2.2020
Tähän blogitekstiin on kerätty useimmin Apurin palveluneuvojalle esitettyjä kysymyksiä ja linkit teksteihin, joista löydät vastauksen. Mikä muu kysymys kaipaa vielä mielestäsi vastausta?

Kaikilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet onnistua elämässä

20.2.2020
Torstaina 20.2. vietetään kansainvälistä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. Edelleen tapahtuu syrjintää niin sukupuoleen, kansalaisuuteen kuin vammaan tai sairauteen perustuen. Moni ihminen jää myös sosiaaliturvan ulkopuolelle, koska ei osaa hakea itselleen kuuluvia lakisääteisiä tukia.

Mistä löydät sä ystävän?

14.2.2020
Kuka vain voi tuntea itsensä yksinäiseksi jossain vaiheessa elämäänsä. Ihminen kaipaa luonnostaan toista ihmistä lähelleen, jakamaan arkea. Ystävänpäivänä voit muistaa ystävääsi ja heitä, joilla ei ehkä ole yhtään ystävää.

Työmatkatapaturmien määrä on nousussa – inhimillinen kärsimys jatkuu vuosia

10.2.2020
”Olin menossa työvuoroon. Kaaduin polkupyörällä ylittäessäni tietä hieman ennen työpaikkaa. Havahduin siihen, että olin vatsallani polkupyörän päällä. Vasen jalkani oli solmussa polkimien kanssa. Kipu oli kova. Ilmat olivat pihalla keuhkoista, enkä pystynyt liikkumaan.”

Sairaan kallis tammikuu (Yle Uutiset 7.1.2020)

13.1.2020
"Moni pitkäaikaissairas tarvitsee säännöllisesti lääkäriä, hoitoja, lääkkeitä ja kuntoutusta, mutta joutuu usein tinkimään niistä rahan takia. Ongelma on suurin tammikuussa, kun vuodenvaihde nollaa omavastuut eli niin sanotut maksukatot. Kaikesta joutuu taas maksamaan täyden hinnan."

"Enää ei tarvitse tapella vaan saa vihdoin hengähtää." / Apurin vuosi 2019

30.12.2019
"Olen toki yhä hämmentynyt, että sain vihdoinkin eläkkeen. Sen eteen on tullut taisteltua niin paljon. Aika helpottunut olo nyt. Enää ei tarvitse tapella vaan saa vihdoin hengähtää."

Hyvää joulun aikaa!

23.12.2019
Joulun aikaan kaupungit ja kylät perinteisesti hiljenevät ja ihmiset kokoontuvat yhteen perheidensä ja sukujensa kanssa. Moni kuitenkin viettää joulua yksin. Tapahtumia ja avoimia paikkoja sekä keskusteluapua on kuitenkin saatavilla myös joulun aikaan.

Palvelujärjestelmä vie mehut, vaikka sen ei pitäisi - Opiskelijan ajatuksia työstä Apuri -hankkeessa

16.12.2019
Seitsemän viikon harjoitteluaikana mielikuvani palveluneuvontaa- ja ohjausta tarvitsevien asiakkaiden tilanteista on syventynyt: moni tuntuu olevan syvällä palvelujärjestelmän suossa. Olen asiakkaiden kautta päässyt näkemään osasia todellisuudesta: palvelujärjestelmämme on mutkikas – eikä aina niin oikeudenmukainen.

Mitä sitten, jos koen, että minua ei ole kohdeltu oikein?

2.12.2019
Lain mukaisesti sinulla sosiaalipalveluiden asiakkaana on oikeus tulla kunnioittavasti ja syrjimättömästi kohdelluksi ja saada tarpeeksi tietoa mahdollisuuksistasi ja tilanteestasi. Laadukas palvelu on lisäksi sitä, että työntekijä ottaa huomioon sinut asiakkaana: mielipiteesi, vakaumuksesi ja kunnioittaa yksityisyyttäsi asianmukaisesti. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista)

Omaishoito koskettaa lähes jokaista elämänkaaren varrella

25.11.2019
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita. Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään 24.11.–1.12.

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä

15.11.2019
Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla vuodesta 1974 lähtien. Vuosittain Mielenterveydenkeskusliitto valitsee jonkin ajankohtaisen teeman, jonka kautta tuodaan esiin epäkohtia ja synnytetään keskustelua mielenterveysongelmiin ja niiden kohtaamiseen liittyen.