Apurin blogi

Palveluohjaus opiskelijan silmin

tänään
Harjoitteluaikani Apurissa käy vähiin, joten nyt on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan harjoittelujaksoa kokonaisuudessaan. Onko harjoittelujakso avannut palveluohjaajan toimenkuvaa? Kyllä. Onko harjoittelu selventänyt, mitä eroa palveluneuvonnalla ja palveluohjauksella on? Kyllä. Mitä kuluneesta 7 viikosta on jäänyt minulle käteen? Vaikka mitä!

Masennus on suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen

10.10.2019
Tänään 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1992. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin.

Syyskuun viimeisellä viikolla vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa

23.9.2019
Suomen Kuurojen liiton mukaan Suomessa on noin 10 000–14 000 viittomakielentaitoista henkilöä, joista noin 4 000–5 000 on kuuroja. Syyskuun viimeisellä viikolla 23.-29.9. vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt ”With Sign Language, Everyone is Included!”. Lisäksi sunnuntaina 22.9. vietettiin ensimmäistä kertaa YK:n julistamaa kansainvälistä viittomakielten päivää.

Muistiongelmat työikäisten haasteena

19.9.2019
Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Työikäisillä etenevää muistisairautta ei osata aina epäillä, ja se saatetaan virheellisesti diagnosoida esimerkiksi työuupumukseksi, masennukseksi tai päihteiden käytöstä johtuvaksi unohteluksi.

10 palveluneuvojalta useimmin kysyttyä kysymystä

16.9.2019
Tähän blogitekstiin on kerätty useimmin Apurin palveluneuvojalle esitettyjä kysymyksiä ja linkit teksteihin, joista löydät vastauksen. Mikä muu kysymys kaipaa vielä mielestäsi vastausta?

Milloin sinulta on viimeksi kysytty: mitä kuuluu?

9.9.2019
Muistathan kysyä läheiseltäsi, mitä kuuluu. Se voi tuntua pieneltä, mutta merkitä enemmän kuin tuhat sanaa!

Yrittäjyys ja sairaslomat, mahdoton yhtälö?

2.9.2019
Yrittäjän päivää vietetään vuosittain 5.päivä syyskuuta, aina vuodesta 1997 lähtien. Apurin asiakkaina on ollut joitakin yrittäjiä ja kysymykset ovat liittyneet sairastamisen ja yrittäjänä olemisen yhtälöön. Onko se mahdoton yhtälö ratkaistavaksi?

Viikolla 35 vietetään 13. kerran valtakunnallista Lihastautiviikkoa

26.8.2019
”Vuonna 2019 Lihastautiliitto haluaa Lihastautiviikolla nostaa esiin erityisesti lihastautia sairastavien perus- ja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä arkeen liittyvien esimerkkien kautta.”

Miten kuvata toimintakyky Kelan lomakkeissa?

19.8.2019
Sinulla voi olla oikeus vammais- tai hoitotukeen, jos toimintakykysi on vamman tai sairauden vuoksi heikentynyt vähintään 1 vuoden ajan.

Palveluohjaus toimii kompassina palveluviidakossa

12.8.2019
Kun kaikki tieto menee nettiin, mihin ihmiset menevät? Isolle osalle ihmisistä on arkipäiväistä ja helppoa hoitaa omia asioita netin välityksellä, mutta kaikille näin ei ole. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät asiat ovat myös usein vaikeaselkoisia ja monimutkaisia. Palveluohjausta tarvitaan, kun asiat ovat solmussa ja suunta hukassa.

Kesämuistio

17.6.2019
Tällä viikolla vietetään valon ja keskikesän juhlaa, juhannusta. Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat kiinteästi esimerkiksi juhannussauna koivuvihtoineen, juhannuskokko ja juhannustanssit. Onko sinulla juhannusperinteitä? Teetkö taikoja tai valvotko koko yön?

Vertaistuki on arjen asiantuntijuutta

10.6.2019
Kun sairastut tai vammaudut, saat paljon tietoa ammattilaisilta. Etsit ehkä tietoa myös itse internetistä, mutta mistä tietää, mikä tieto on oikeaa? Mistä saat tietoa siitä, miten sairaus tai vamma vaikuttaa arkielämääsi?

Opiskelijan näkökulmaa palveluohjauksesta

27.5.2019
Harjoitteluaikanani Apuri-palvelukeskuksessa pääsin perehtymään palveluohjaukseen. Miltä palveluohjaus näyttää harjoittelun lopussa opiskelijan näkökulmasta? Millaista palveluohjaus parhaimmillaan on?

Miksi sairauspäiväraha­hakemus hylätään?

20.5.2019
"Päätöksiä ohjaavat sairausvakuutuslaki ja asetus sairausvakuutuslain toimeenpanosta. Päivärahaa hakevalla henkilöllä itsellään on ensisijainen velvollisuus osoittaa näyttö sairautensa vaikeudesta ja sen työkykyä rajoittavasta vaikutuksesta."

”Että ehdittäisiin kuunnella ihmistä”

14.5.2019
Lounatuulet Yhteisötalossa pidettiin maanantaina 13.5. tilaisuus teemalla ”Selviytyjät palveluviidakossa”. Paikalla oli lähes kolmekymmentä osallistujaa ja asiantuntijat Turun kaupungilta, Te-palveluista sekä Kelasta. Palautteiden perusteella erityisen tärkeänä pidettiin kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja, mitkä toivat aiheen lähelle ja olivat ohjelman antoisin osuus. Kukapa muu osaisi kertoa paremmin palveluiden toimivuudesta kuin he, jotka niitä ovat käyttäneet. Myös tilaisuuteen osallistuneet kuulijat kertoivat kokemuksistaan väliinputoamisesta.