Apurin blogi

Mistä löydät sä ystävän?

14.2.2020
Kuka vain voi tuntea itsensä yksinäiseksi jossain vaiheessa elämäänsä. Ihminen kaipaa luonnostaan toista ihmistä lähelleen, jakamaan arkea. Ystävänpäivänä voit muistaa ystävääsi ja heitä, joilla ei ehkä ole yhtään ystävää.

Työmatkatapaturmien määrä on nousussa – inhimillinen kärsimys jatkuu vuosia

10.2.2020
”Olin menossa työvuoroon. Kaaduin polkupyörällä ylittäessäni tietä hieman ennen työpaikkaa. Havahduin siihen, että olin vatsallani polkupyörän päällä. Vasen jalkani oli solmussa polkimien kanssa. Kipu oli kova. Ilmat olivat pihalla keuhkoista, enkä pystynyt liikkumaan.”

Sairaan kallis tammikuu (Yle Uutiset 7.1.2020)

13.1.2020
"Moni pitkäaikaissairas tarvitsee säännöllisesti lääkäriä, hoitoja, lääkkeitä ja kuntoutusta, mutta joutuu usein tinkimään niistä rahan takia. Ongelma on suurin tammikuussa, kun vuodenvaihde nollaa omavastuut eli niin sanotut maksukatot. Kaikesta joutuu taas maksamaan täyden hinnan."

"Enää ei tarvitse tapella vaan saa vihdoin hengähtää." / Apurin vuosi 2019

30.12.2019
"Olen toki yhä hämmentynyt, että sain vihdoinkin eläkkeen. Sen eteen on tullut taisteltua niin paljon. Aika helpottunut olo nyt. Enää ei tarvitse tapella vaan saa vihdoin hengähtää."

Hyvää joulun aikaa!

23.12.2019
Joulun aikaan kaupungit ja kylät perinteisesti hiljenevät ja ihmiset kokoontuvat yhteen perheidensä ja sukujensa kanssa. Moni kuitenkin viettää joulua yksin. Tapahtumia ja avoimia paikkoja sekä keskusteluapua on kuitenkin saatavilla myös joulun aikaan.

Palvelujärjestelmä vie mehut, vaikka sen ei pitäisi - Opiskelijan ajatuksia työstä Apuri -hankkeessa

16.12.2019
Seitsemän viikon harjoitteluaikana mielikuvani palveluneuvontaa- ja ohjausta tarvitsevien asiakkaiden tilanteista on syventynyt: moni tuntuu olevan syvällä palvelujärjestelmän suossa. Olen asiakkaiden kautta päässyt näkemään osasia todellisuudesta: palvelujärjestelmämme on mutkikas – eikä aina niin oikeudenmukainen.

Mitä sitten, jos koen, että minua ei ole kohdeltu oikein?

2.12.2019
Lain mukaisesti sinulla sosiaalipalveluiden asiakkaana on oikeus tulla kunnioittavasti ja syrjimättömästi kohdelluksi ja saada tarpeeksi tietoa mahdollisuuksistasi ja tilanteestasi. Laadukas palvelu on lisäksi sitä, että työntekijä ottaa huomioon sinut asiakkaana: mielipiteesi, vakaumuksesi ja kunnioittaa yksityisyyttäsi asianmukaisesti. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista)

Omaishoito koskettaa lähes jokaista elämänkaaren varrella

25.11.2019
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita. Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään 24.11.–1.12.

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä

15.11.2019
Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla vuodesta 1974 lähtien. Vuosittain Mielenterveydenkeskusliitto valitsee jonkin ajankohtaisen teeman, jonka kautta tuodaan esiin epäkohtia ja synnytetään keskustelua mielenterveysongelmiin ja niiden kohtaamiseen liittyen.

Olethan huomannut, että Kelalla on oma sivusto asiakkaille

11.11.2019
Apurin blogi haluaa tuoda esille ratkaisuja Apurin asiakkaiden ongelmiin, antaa tietoa ajankohtaisista hyvinvointiin liittyvistä teemoista ja lisätä tuntemusta järjestöjen tarjoamista mahdollisuuksista. Kelan oma sivusto tuo esille Kelan toimintaa ja palveluita esimerkiksi oikeiden asiakashaastattelujen kautta.

Kohtaamispaikat tarjoavat yhteisöllisyyttä ja osallistumisen mahdollisuuksia

11.11.2019
Apurin palveluneuvoja on saanut tutustua hankkeen kautta useampaan järjestöjen ylläpitämään kohtaamispaikkaan. Käyntien aikana on välittynyt aito innostus, lämpö ja halu yhteisten asioiden eteenpäin viemiseen.

Miksi ihmiset katoavat palveluviidakkoon?

28.10.2019
”Palvelujärjestelmällä voidaan tahattomasti ylläpitää tai lisätä hyvinvointi- ja terveyseroja, jos järjestelmässä ei huomioida erilaisia tarpeita. Kaikille tarjolla olevat universaalit palvelut eivät välttämättä riitä, vaan tarvitaan myös kohdennettuja palveluja ja toimia.” (thl.fi)

Palveluohjaus opiskelijan silmin

14.10.2019
Harjoitteluaikani Apurissa käy vähiin, joten nyt on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan harjoittelujaksoa kokonaisuudessaan. Onko harjoittelujakso avannut palveluohjaajan toimenkuvaa? Kyllä. Onko harjoittelu selventänyt, mitä eroa palveluneuvonnalla ja palveluohjauksella on? Kyllä. Mitä kuluneesta 7 viikosta on jäänyt minulle käteen? Vaikka mitä!

Masennus on suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen

10.10.2019
Tänään 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1992. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin.

Syyskuun viimeisellä viikolla vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa

23.9.2019
Suomen Kuurojen liiton mukaan Suomessa on noin 10 000–14 000 viittomakielentaitoista henkilöä, joista noin 4 000–5 000 on kuuroja. Syyskuun viimeisellä viikolla 23.-29.9. vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt ”With Sign Language, Everyone is Included!”. Lisäksi sunnuntaina 22.9. vietettiin ensimmäistä kertaa YK:n julistamaa kansainvälistä viittomakielten päivää.