Vertaistuki on arjen asiantuntijuutta

8.6.2020

Vertaistuki auttaa purjehtimaan arjen aallokoissa.
Vertaistuki auttaa purjehtimaan arjen aallokoissa.

Kun sairastut tai vammaudut, saat paljon tietoa ammattilaisilta. Etsit ehkä tietoa myös itse internetistä, mutta mistä tietää, mikä tieto on oikeaa? Mistä saat tietoa siitä, miten sairaus tai vamma vaikuttaa arkielämääsi?

 

Tietoa on saatavilla paljon - ehkä liikaakin
 

Nykypäivänä on saatavilla nopeasti paljon tietoa monista eri sairauksista ja vammoista, mutta tämä tarkoittaa myös sitä, että liikkeellä on paljon väärää tai jopa vahingollista tietoa.

Ammattilaisilta, potilasjärjestöiltä ja esimerkiksi Terveyskylä.fi sivustolta saat ajantasaista ja oikeaa tietoa, kun tarvitset tietoa hoitomuodoista, kuntoutuksesta tai esim. ravitsemuksen merkityksestä sairautesi hoidossa.

Ammattilainen harvoin kuitenkaan pystyy vastaamaan siihen, miten sairastuminen vaikuttaa arkeesi - päivittäiseen elämääsi.
 

Vertaistuki on arjen asiantuntijuutta

 

Silloin kun haluat tietää, mitä sairauden tai vamman kanssa eläminen tarkoittaa, asiantuntijoita ovat vertaistukijat. Vertaistukea on saatavilla niin sairastuneelle itselleen, että läheisille. Usein myös läheinen on uuden edessä, eikä tiedä miten edetä.
 


 

"Vertaistuen arvo on siinä, että kertojalla ja kuulijalla on samanlainen kokemus, joka mahdollistaa toisen tarinan ymmärtämisen."
 



Vertaistuella on monia muotoja

 

Vertaistukea on saatavilla:

  • Henkilökohtaisena vertaistukena, jolloin vertaistukija on pidemmällä oman tilanteensa kanssa.
  • Ryhmässä, jolloin ryhmät ovat joko avoimia tai suljettuja. Suljetut ryhmät vaativat enemmän sitoutumista, kun avoimiin voi tulla, kun haluaa. Ryhmässä voi olla ohjaaja, joka on joko vertainen tai ammattilainen, mutta ryhmä voi toimia myös ilman varsinaista ohjaajaa.
     


"Sairauden eri vaiheissa tunteet voivat vaihdella tai voi olla, ettei tunne juuri mitään. Vertaistuesta saa kokemuksen siitä, että itselle hämmentävä tilanne ja siitä aiheutuvat reaktiot ovat normaaleja."
 



Minustako vertaistukija?

 

Voit alkaa vertaistukijaksi, kun olet jo itse pidemmällä prosessissasi ja sinulla on voimavaroja tukea toista samassa tilanteessa olevaa ihmistä. Olet ohittanut pahimman sairastumisesi tai vammautumisesi aiheuttaman kriisivaiheen.

Monet potilasjärjestöt kouluttavat vertaistukijoita, jolloin saat enemmän työkaluja vertaisena toimimiseen. Olet vapaaehtoinen ja sitoudut vaitioloon.

Vertaistukijana saat:

  • lisää kokemusta
  • lisää tietoa
  • voimavaroja arkeen
  • vaihtelua elämään
  • uusia ystäviä
  • merkityksellisyyden tunteen, kun voit auttaa toista ihmistä​

​TESTAA: Minustako vertaistukija?
 



Etsi vertaistukea - Terveyskylä.fi Vertaistalo kokoaa vertaistukea tarjoavia yhdistyksiä erikoissairaanhoidon potilaille ja heidän läheisilleen osoitteeseen: https://www.terveyskyla.fi/vertaistalo/etsi-vertaistukea
 

HUOM YHDISTYKSET! Jos tietojasi ei vielä löydy sivustolta, voit lisätä ne täältä: https://my.surveypal.com/app/form?_d=0&_sid=509455815&_k=Ppqafy8vWam1IxkjbWsq-_-1E0dNjJOFBLz-_6haGrMIr96r8HBSBl6qk0QXSiHP
 


 

Lisätietoa Terveyskylä.fi:

Tietoa vertaistuesta: https://www.terveyskyla.fi/vertaistalo/tietoa-vertaistuesta

Vertaisvideot: https://www.terveyskyla.fi/vertaistalo/tietoa-vertaistuesta/vertaisvideot

Kokemustarinat: https://www.terveyskyla.fi/vertaistalo/tietoa-vertaistuesta/kokemustarinat
 


 

Myös monien Lounatuulten jäsenien kautta löytyy vertaistukijoita ja ryhmiä!

 

Muistathan myös, että voit ottaa yhteyttä APURIIN, jos etsit itsellesi tai läheisellesi vertaistukijaa, ryhmää tai muuta toimintaa yhdistyksien palveluista.