10. Tiedätkö, mistä voit hakea apuvälineitä arjen tueksi?

Kunnat tai kuntayhtymät ovat päävastuussa apuvälinepalveluiden järjestämisessä. Apuväline tai välineet tukevat kotona asumista ja itsenäistä suoriutumista arkisissa toiminnoissa, kuten liikkumisessa, WC-toiminnoissa tai peseytymisessä.

  

Perusapuvälineiden lainaus & apuvälinepalvelut ovat asiakkaalle MAKSUTTOMIA.
 

 • Lainaaja huolehtii apuvälineiden noudosta/kuljettamisesta.
   
 • Apuvälineiden laina-aika sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan: voit lainata maksutta lyhyeksikin ajaksi esimerkiksi kyynärsauvat, jos esimerkiksi loukkaat jalkasi.
   
 • Perusapuvälineitä (suihkutuoli, kyynärsauvat, WC-korotukset) voi hakea oman kunnan terveydenhuollosta ilman ajanvarausta tai lähetettä apuvälineyksiköstä, esim. Turussa:

  ⇒ Luolavuorentie 2, talo 1G
  20700 Turku
  Puh. 02 266 2264 , puhelinaika klo 8-10
  Aukioloajat ma-pe 9-15

   
 • Mikäli apuvälineen tarpeessa tai käytössä on tarkempaa selvitettävää, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan terapeutti tekee apuvälinearvion (myös kävelytelinearviot) 
 • VARAA AIKA:
  Apuvälinelainaamosta puhelimitse: 02 266 2264.puhelinaika klo 8-10
   
 • Mikäli tarvitset yksilöllisesti sovitettavaa tukea (esim. polvituki) tai pitkittyneen vamman tai vaivan vuoksi apuvälineitä, kuten proteesia tai tukipohjallisia:
  • tarvitset Turun kaupungin hyvinvointitoimialan LÄÄKÄRIN, FYSIOTERAPEUTIN tai TOIMINTATERAPEUTIN lähetteen.
   ⇒ Lähetteellä sinut kutsutaan ajanvarauksella apuvälinealan asiatuntijan vastaanotolle.
    
 • Varsinais-Suomen erikoisapuvälinepalveluista (apuvälineitä esim. kommunikointiin) vastaa alueellinen apuvälinekeskus Raisiossa:

  ⇒ VSSHP Alueellinen apuvälinekeskus
  Tyks Raision sairaala
  Sairaalakatu 5
  21200 Raisio


 

Lisätietoa:

Turun Kaupunki, Apuvälinepalvelut: https://www.turku.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/kuntoutus-ja-terapiat/apuvalinepalvelut

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, Alueellinen apuvälinekeskus: http://www.vsshp.fi/fi/toimipaikat/tyks/osastot-ja-poliklinikat/Sivut/alueellinen-apuvalinekeskus.aspx#horisontaali3

Sosiaali- ja terveysministeriö, Vammaispalvelut ja tukitoimet: https://stm.fi/vammaispalvelut-tukitoimet

Terveyskylä, Apuvälinepalveluiden järjestämisvastuu ja lainsäädäntöohjeita: https://www.terveyskyla.fi/kuntoutumistalo/ammattilaiset/apuv%C3%A4lineet/apuv%C3%A4linepalveluiden-j%C3%A4rjest%C3%A4misvastuu-ja-lains%C3%A4%C3%A4d%C3%A4nt%C3%B6-ohjeita 

Tiesitkö, että 24.4. vietetään Kansainvälistä opaskoirapäivää, jonka tarkoituksena on tehdä opaskoiratyötä tutuksi. Päivää on vietetty jo vuodesta 1991 lähtien Suomessa ja muualla maailmalla.